søndag 10. november 2013

Batch #3 IPA

Fjordgløtt Hjemmebryggeris første - men garantert ikke siste IPA! Wikipedia om IPA: 

India Pale Ale, også kjent som IPA, er en type øl. IPA er en Pale Ale, som skiller seg fra standard pale ale med en høyerealkoholprosent og mer humle. Det at IPA inneholder mer humle, gjør den bitrere i smaken enn annen pale ale.

Bryggedato:
02.11.2013

Ingredienser:
Pale Ale malt
Red X malt
Hvete malt
Bisquit malt
Galena bitterhumle 13% alfa (60 min)
Cascade aromahumle (30 min)
Safale S-04 gjær




Volum før kok:
24 liter

Volum etter kok:
21 liter

Original Gravity:
1072


14.11.2013: Nærmer seg siste slutt av primærgjæring, og "ploppingen" har avtatt merkbart siste uke. Etter grundig rengjøring og desinfeksjon av øse, blir det tatt prøve til måling av SG (spesific gravity). Det blir samtidig bestillt tappekraner hos www.bryggselv.no for montering på gjæringskarene. Dette for å minske risikoen for å forurense/infisere eller tilføre ølet uønsket oksygen.

SG målt til 1012. Fin, dyp, gylden, og klar i fargen. Lukter "rent" og smaker godt. Nærmer seg flaskeklart!



17.11.13: SG målt til 1012 igjen. Med andre ord FG ble 1012. 20 liter før omstikk til nytt gjæringskar. Kokte opp 97,5g sukker i 3 dl vann i 6 minutter. Kjølt ned til 18 grader, og tilsatt under omstikking. 19,5 liter til flasking.

På grunn av trøbbel med flaskefylleren, ble det tilslutt "kun" 36 stk flasker á 0,5 liter. Bortimot en drøy liter ble sølt ut. Hele batchen plassert i plastkasser og satt inn på gjestebadet til karbonering/modning på stabile 21 grader.


23.11.13: Første prøvesmak av IPAen! En knapp uke på flaske har jeg erfart tidligere er for lite til å håpe på ferdig utviklet øl, men igjen er det læring i utvikling av smaker, kullsyre osv. Samt at jeg måtte innvilge meg selv en "premie" etter å ha holdt ut 5 timer på IKEA... IPAen var som forventet fremdeles litt flat mtp kullsyre. Det luktet og smakte IPA, men merkbart uferdig. Forventet enda mer alkoholsmak ettersom den ble en ganske alkoholsterk IPA...8,2-8,3%. Blir nok kanongod til slutt.


24.11.13: Etiketter laget og klargjort til liming ved anledning.

30.11.13: "Juleverksted" i Fjordgløtt Hjemmebryggeri. Montering av etiketter - før hele batchen flyttes ut i kaldere omgivelser for videre modning. Ligger an til nok en prøvesmaking i kveld.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar