søndag 10. november 2013

Batch #2 Hveteøl

Batch #2... Ivrig og allerede rik på erfaringer fra batch #1, gikk jeg løs på et hveteøl bare to dager etter første bryggedag. Også dette et all grain ølsett fra www.olbrygging.no.
Wikipedia om "hveteøl": 

"Hveteøl er øl som er brygget med en viss andel hvetemalt ved siden av byggmalt. I Tyskland kreves et hveteinnhold på minimum 50%. Brygging av øl på hvete går tilbake til oldtida; kanskje tilbake til tider da korn ikke ble dyrka i renkultur, men flere sorter i blanding.
...

De aller fleste hveteøl er overgjæra og ikke filtrert. De har derfor bunnfall, og tappa i glass får de en blakk, lys farge. Hveten gir en generelt lysere farge enn bygg.

..."


Bryggedato:
17.10.2013

Ingredienser:
...tabbe. Bryggelogg og all oversikt over type malt, humle og gjær ble kastet med emballasjen før dette ble notert. Avventer en mail fra leverandøren med oversikt over ingrediensene.

Prosessen som sådan var i grove trekk som med batch #1.

Erfaringer
Opplevde å få såkalt "stuck mash", altså at maltrøret går tett under resirkuleringen. Dette kan tenkes å komme av hveten i mesken, som gjerne er en finere "masse" enn øvrig type malt. Dette igjen førte til at det under maltrøret fordampet vørter og det ble svidd i bunn. Ikke noe stort problem som tilsynelatende heller ikke har ført til usmak på vørteren/ølet. Jeg var på dette tidspunktet redd for å røre i mesken, da jeg hadde lest i ulike forum at røring var fy-fy. I ettertid har jeg imidlertid selv erfart noe annet, samt lest meg opp på det og funnet røring ok, med visse forbehold.

I tillegg har jeg i ettertid modifisert beina på maltrøret, ved å ettermontere justerbare rustfrie bolter for å heve maltrøret fra varmeelementene i bunn av bryggeapparatet. Jeg har også modifisert utløpet på slangen fra pumpa, slik at denne fordeler vørteren jevnere i mesken under resirkulering.



Volum før kok:
21 liter

Volum etter kok:
19 liter

OG 1060

Tappedato:
02.11.2013



FG 1010



Tilsatte 114g sukkerløsning.

Totalt 35 flasker á 0,5 liter til ettergjæring/modning.

Resultat:
13.11.2013: Prøvesmak etter 10 dager på flaske i bod på 20 grader. Kjølt ned i kjøleskap til ca. 4-5 grader før konsumering. Allerede utviklet bra med kullsyre. Lys, gyllen i fargen. Noe uklar - som planlagt, og egentlig typeriktig for dette ølet. Frisk! Gjenkjennbar hvetesmak! Kjempegodt! Overraskende fin skumkrone eller "head" som det heter på internasjonalsk. Begynner å ane konturene av et navn på brygget...


28.12.2013: Opplevde at én (av de sju gjenværende) flaske var svakt overkarbonert. Første så langt. Skummet "reiste seg" ut av flaskeåpningen noen sekunder etter åpning. Helt udramatisk og uten søl. Virket å stabilisere seg etter noen sekunder med vedvarende skumtopp ca. en cm over tuten. Helt uproblematisk å helle på glass. Ølet har blitt merkbart mer "fruktig" siste måned. Kan tyde på ujevn fordeling av sukkerlaken under omstikking..?





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar