mandag 11. november 2013

Batch #1 Pale Ale

Som "Batch #1" antyder, er dette det første brygget jeg har laget. Råvarene er i hovedsak basert på et såkalt "all grain" ølsett fra www.olbrygging.no. Ølsettet er i utgangspunktet komplett og bestående av tilmålt mengde malt av ulik type, bitter- og aromahumle og egnet gjær.

Her i beskrivelsen av første brygget vil jeg redegjøre noe mer detaljert om prosessen enn jeg vil gjøre i fortsettelsen. Dette for å gi et noenlunde innblikk i hva som ligger i selve bryggeprosessen. Kommende batcher, vil altså ha et mer kortfattet og skjematisk oppsett.

Wikipedia om "pale ale": "Pale ale er et overgjæret, gyllent øl med middels maltsødme, lav til middels fruktighet og middels bitterhet. I Belgia kalles dette ølet «blonde» og har som regel enda mer fruktig karakter enn en britisk pale ale. Pale ale passer blant annet til rød fisk, kylling, svin, salater, omeletter, ost, supper med mer. Serveringstemperaturen er 4–8 °C.

Amber ale, Bière de Garde, Blonde, Bitter, Irish Red ale og India Pale Ale er ulike varianter av Pale ale."



Ingredienser:
  • 4500g pale ale malt
  • 500g hvete
  • 100g cara 20
  • 20g Northern Brewer 10,5 % alfa bitterhumle (60 min)
  • 30g Cascade aromahumle (10 min)
  • 11,5g Safale S-04 gjær
Bryggedato:
15.10.2013

Mesking
23 liter vann ble varmet opp til 65-67 grader. Deretter tilsatt all malten og rørt forsiktig inn slik at det fordelte seg uten å danne klumper. Skylte i ca. 15 minutter til temperaturen ble målt til ca. 65 grader midt inni mesken. Lot dette stå med lokket på i totalt 70 minutter inkludert skyllingen innledningsvis. Underveis sjekket jeg temperaturen i og utenfor maltrøret, og erfarte at det var tidvis "store" forskjeller fra nede i 63 grader noen steder i mesken, til samtidig oppe i 69-70 grader utenfor. I et forsøk på å jevne ut temperaturen, ble det resirkulert opptil flere ganger under meskingen.



Resirkulering/skylling
Etter 70 minutter med mesking (og sporadisk skylling/temperaturjustering) startet jeg kontinuerlig resirkulering med pumpa. Termostaten ble satt til 80 grader. Utløpet på slangen ble stripset fast i maltrøret, slik at mesken dannet en slags forsiktig strømvirvel øverst i maltrøret. "Flowen" ble justert fortløpende til det ble balanse i vørtermengden som strømmet gjennom "maltfilteret" i maltrøret og vørtermengden på utsiden (altså at det ikke rant over i maltrøret - nesten likt nivå inni og utenfor maltrøret) Resirkuleringen pågikk i 60 minutter.

Mens resirkuleringen pågikk, varmet jeg opp 8 liter vann til ca. 80 grader i en gryte. Etter resirkuleringen ble maltrøret løftet og montert slik at vørteren i mesken fikk renne helt av seg. Når det såvidt dryppet av maltrøret, ble de 8 literne med varmt vann forsiktig helt oppi maltrøret og mesken for å skylle ut siste rest av godsakene i malten.

På dette tidspunktet burde jeg målt SG og beregnet volumet på vørteren før oppkok - for å kunne beregne blant annet avdamping osv til beregning av oppskrifter senere. Men en lærer joe hele veien.



Koking
Termostaten skrudd opp på maks. Tok ca. 8-10 minutter å oppnå "rullende kok" slik at bitterhumlen kunne tilsettes. Altså 20g Northern Brewer. Fra bitterhumlen tilsettes, starter klokka på totalt 60 minutter koketid. Når 10 minutter gjenstod, ble aromahumlen - i dette tilfellet 30g Cascade - tilsatt. Opplevde ingen problemer med at det kokte over. Benyttet kun det ene varmelementet på 1500w under kokingen for å unngå svidd vørter i bunn. Det ble ikke fjernet "skum" og "snerk" i vannskorpa under oppkok - noe jeg i ettertid har sett at enkelte gjør.



Kjøling
Når det var ca. 15 minutter igjen av koketida, senket jeg kjølespiralen oppi vørteren for å sterilisere denne i den kokende vørteren. Etter endt koketid ble kaldt vann satt på umiddelbart. Kjølingen fra 100 til ca. 23 grader tok ca. 35-40 minutter.



OG (Original Gravity) ble målt til 1045 med oechslevekta i vørter på 20 grader.

Gjæring
23 liter vørter ble deretter tappet fra bryggeapparatet til et gjæringsskar grundig rengjort og desinfisert med Starsan og gjæren tilsatt. I ettertid ser jeg at jeg ristet karet litt lite, samt at fallet fra bryggeapparatet til karet kunne vært høyere for å få tilført mer oksygen til gjæren.



Gjæringskaret ble så satt på en krakk inne på gjestebadet som holder en konstant temperatur på 21 grader, samtidig som at det er helt mørkt.

Tappedato:
26.10.2013

FG (Final Gravity) målt til 1010.

Stakk om til nytt desinfisert gjæringskar.

Tilsatte 3 dl sukkerløsning (vann og sukker kokt i ca. 10 minutter så avkjølt til ca. 20 grader). 6g sukker pr. liter øl, totalt 138g. Dette for at ølet skal karbonere - danne kullsyre.

Totalt ble det tappet på 43 flasker á 0,5 liter, som videre ble satt i boden til ettergjæring/flaskemodning på ca. 20 grader. Etterhvert skal det smakes for å lære mer om hvordan ølet utvikler seg over tid i ulik temperatur. I utgangspunktet antas ikke ølet "drikkeklart" før etter minimum 21 dager. I løpet av denne tiden skal det blant annet dannes kullsyre.



Resultat:
26.10.13: Første prøvesmak, samtidig med måling av FG. Fremtredende kornsmak, og noe mindre humlekarakter enn forventet. Helt uten kullsyre, som først dannes etter karbonering på flaske.






30.11.13: Aldri så lite etterslep med oppdateringer! For opptatt med det praktiske (les: "prøvesmaking"). Ølet anses som ferdig - med god margin. Slekt og venner har allerede tatt del i konsumeringen, og høster så langt gode tilbakemeldinger! Ekstra artig at lillesøster melder om en åpenbaring hva øl angår!

Min erfaring tilsier at ølet nytes best avkjølt 6-8 grader, og da gjerne fra et glass slik at en lettere får frigjort de gode luktene i kombinasjon med smaken! Friskt og godt med nyanser av sitrus og barnåler! Enjoy!


1 kommentar:

  1. Hei

    På bilde under kjøling har du noen metalfester i kjøle elementet, som gjør det lettere å koble til en slange. fulgte disse med ? eller er de kjøpt? evt. hvor ?

    SvarSlett